Contactpersonen onderhouden

Contactpersonen onderhouden

Het is zonder meer hulpzaam wanneer u de contactpersonen van uw klanten in een bijgewerkte database kunt vinden. 

Op die manier bent u verzekerd van snelle communicatie, omdat u meteen de juiste personen te pakken hebt. Indien nodig kunt u een contactpersoon deactiveren door hem of haar op te zoeken en dan rechts in het scherm het vinkje te verwijderen bij Licentie is  actief.

Op dezelfde pagina heeft u de mogelijkheid om een nieuw contactpersoon aan te maken door rechts in het scherm te klikken op Nieuw contactpersoon of u kunt +Nieuw contactpersoon kiezen in het Klanten menu.

Verder is het mogelijk om uitgebreide zoekmogelijkheden te activeren in de systeemadministratie zodat u meerdere zoekmogelijkheden heeft onder Zoek contactpersonen. Dat betekent dat u bijvoorbeeld kunt zoeken op contactpersonen van alle inactieve klanten of u kunt uw zoekopdracht specificeren in verhouding tot de groepen die zijn gemaakt op zowel klanten als contactpersonen. Dit geeft u verschillende zoekmogelijkheden.

Mocht u dit nog niet hebben opgeslagen, dan kunt u dat doen onder Systeembeheer -> Klanten -> Klantenmodule configureren/CRM en dan markeert u Uitgebreid zoeken naar contactpersonen tonen.

En onthoud – exporteert u data naar Excel, dan krijgt u meer data mee dan u kunt zien in TimeLog Project, ongeacht of het uit Zoek klanten of Zoek contactpersonen komt.

Maiken Blok

Maiken Blok
Maiken Blok
Customer support and Language localisation