Medewerkers en gebruikersrollen beheren

Medewerkers en gebruikersrollen beheren

We worden vaak gevraagd over het behandelen van nieuwe en inactieve medewerkers in TimeLog Project.

Nieuwe medewerkers:

Wanneer u een nieuwe medewerker heeft aangemaakt dient u de licentie te activeren aan de rechterkant van het scherm. Hier kiest u welke licentietype van toepassing is voor de betreffende medewerker. Zodra u de licentietype heeft gekozen, verschijnen diverse rollen zoals jullie dat in het systeem hebben ingevoerd. Hier dient u minimaal één rol per medewerker te kiezen hetgeen een vereiste is om medewerkers toegang te geven tot het systeem. Vervolgens kunt u een activeringsmail sturen.

undefined

Inactieve medewerkers

Zoekt u naar een inactieve medewerker, dan is het goed om te onthouden dat de zoekfilter onder Zoek medewerker standaard ingeklapt is. Wanneer u op de Filter balk klikt, dan wordt de functie uitgeklapt en kunt u Status op Inactieve medewerker zetten en vervolgens klikken op Tonen.Hierna verschijnt een overzicht van inactieve medewerkers. 

undefined

Let op dat wanneer u een medewerker vervolgens opnieuw activeert, u deze moet heractiveren op de projecten waar ze aan bijdragen, omdat de weekstaat anders leeg zal zijn. Dit kunt u doen in de resourcegroep van het project waarop u de betreffende inactieve medewerkers wilt zien. Hierna heractiveert u de gekozen medewerker. 

Maiken Blok

Maiken Blok
Maiken Blok
Customer support and Language localisation