Leer hoe u uw concentratievermogen kunt verbeteren

Uw concentratievermogen verbeteren!

Uit onderzoeken blijkt dat het verlies aan effectiviteit bij multitasking kan oplopen tot wel 50%!

 undefined

Stelt u zich eens een gewone kantoordag voor waarop u heen-en-weer wordt geslingerd tussen telefoontjes, het beantwoorden van e-mails, onderbrekingen door collega's of klanten, eigen gedachten en zaken die u moet onthouden en steeds weer in uw hoofd opduiken. Het is niet zo gek dat onze hersenen moeite hebben om zich op één ding te focussen, omdat wij dat niet trainen!

In de afgelopen jaren heb ik vijf verschillende boeken over effectiviteit geschreven en iedere keer had ik weer volop de gelegenheid om mijn vorm van de dag en effectiviteit te testen, aangezien er geconcentreerd moest worden gewerkt. Een voorbeeld:

Het boek “Den effektive leder” (De efficiënte manager) heeft 250 pagina's. Ik had een contract ondertekend dat mij verplichtte om precies dat aantal pagina's te schrijven. De mijzelf opgelegde tijd bedroeg zesenhalve week waarvan de kerstvakantie en overige taken al waren afgetrokken voor het schrijven van 250 pagina's.

Ik moest dus een aardig aantal kant-en-klare pagina's per dag leveren en ik kan u verzekeren dat er in deze tijdsplanning echt geen ruimte was voor overspronggedrag en slechte dagen! Dit werkproces was dan ook een uitgelezen kans om mijn eigen tools voor het hanteren van oversprong- en uitstelgedrag op uit te testen.

Bij elk door mij geschreven manuscript kwam ik tot dezelfde conclusie: Hoe langer de periode waarin ik doelgericht kon werken, hoe beter ik mijn concentratie kon vasthouden, hoe sneller ik in een toestand van 100% concentratie kwam en hoe effectiever ik werkte. Hieronder volgt hoe ik dit heb getest:

Twee soorten dagen

Er zijn twee soorten werkdagen met een heel verschillend verloop.

1) Dagen waarop ik begin om alle verleidingen weg te halen:

  • Ik ruim het bureau op, dus geen andere taken, notities, telefoon enz.
  • Geen zaken in mijn hoofd die ik moet onthouden, maar plan hier tijd voor in de agenda in.
  • Ik open mijn e-mailprogramma niet
  • Ik heb voldoende drinken en tussendoortjes bij de hand om te voorkomen dat ik steeds naar de keuken moet lopen en onderweg andere, spannende dingen tegenkom.

Ik begin met een duidelijk plan voor wat ik vandaag wil doen en heb alleen dat wat hiervoor nodig is binnen handbereik, meer niet!

2) Dagen waarop ik het tegenovergestelde doe:

  • Waarop ik mijn e-mail controleer voordat ik begin en eindig met ze te beantwoorden.
  • Waarop ik wat moe ben en de behoefte voel aan heel veel pauzes die meestal eindigen in surfen op internet, mensen bellen die ik al lange tijd niet heb gesproken en dus eindeloos aan de telefoon hang enz.
  • En waarop ik verzand in een gestage stroom van afwisselend aan mijn manuscript schrijven, mijn e-mails beantwoorden en telefoontjes plegen.

Omdat mijn doelen zeer concreet zijn (ik weet precies hoeveel aanslagen per dag ik moet halen om in het ritme te blijven), zie ik ook duidelijk het verschil tussen de beide werkwijzen. De ervaring leert dat ik met een dag 1-model na de benodigde 15.000 aanslagen nog ongeveer een uur over heb, voordat ik de kinderen moet ophalen. Tijd dus om aan het eind van de dag e-mails te beantwoorden en telefoontjes te plegen. Het dag 2-model resulteert op de slechtste dagen in slechts 7.500 aanslagen vanaf het moment dat ik 's ochtends begin totdat ik de kinderen ophaal. Dat betekent dat ik ook 's avonds moet doorwerken.

Mijn absoluut niet-wetenschappelijke onderzoek ondersteunt de eerder genoemde onderzoeken naar multitasking waaruit bleek dat de effectiviteit met wel 50% afneemt. Ik ben de dagen dat ik mij op één ding per keer richt bovendien veel minder moe. Tegelijkertijd zie ik dat de kwaliteit van mijn werk op deze dagen beter is. Ik denk beter na en kan de stof sneller overzien.

Ik weet ook dat deze manier van werken moeilijk binnen een groot bedrijf of tijdens een gewone kantoordag kan worden toegepast, maar alle beetjes helpen, dus denk in kleinere stapjes.

Hoe kunt u ervoor zorgen dat u wat meer tijd hebt tijdens uw werkdag waarin u niet wordt onderbroken?

Ik garandeer u dat u tijd bespaart en effectiever werkt.

Ik geef grif toe dat tijdsregistratie het eerste jaar als een verplichting voelde.
Trine Kolding
Expert op het gebied van planning en efficiëntie,