Planlæg virksomhedens aktiviteter med et årshjul

Bruger I tiden smart? Udnyt de stille perioder

Hvert år omkring november bliver jeg kimet ned af kunder, der lige skal nå at afholde et kursus i effektivitet, inden året rinder ud. De har som regel ikke haft tid til at afholde kurset før nu, og samtidig skal de have brugt de sidste penge på kursusbudgettet.

Trine Kolding
Ekspert i effektivitet og planlægning
Trine Kolding - Når tiden er vigtig!

Jeg forstår så udmærket dilemmaet: Hvornår er der lige overskud af tid til udviklingsaktiviteter? Slutningen af året er dog sjældent et godt tidspunkt, da december for mange virksomheder er lig med årsafslutning.

Hvornår er så det gode tidspunkt?

En del virksomheder oplever mindre travlhed i maj-august. Kunne det ikke udnyttes smart i planlægningen af udviklingsaktiviteter, fx implementering af nye processer og forretningssystemer? Måske er der andre knap så travle perioder i din organisation?

Pointen er, at vi kan undgå en del travlhed og stress, hvis vi blev bedre til at udføre visse opgaver i de perioder, hvor der er bedst tid til det, frem for at vente til sidste øjeblik inden årsskiftet.

Lav en årsplan

I mange job og afdelinger er der opgaver, som vender tilbage med regelmæssige mellemrum – årligt, månedligt og ugentligt. Ved at lave en årsplan eller et årshjul kan I skabe en visuel oversigt over kommende opgaver, herunder også perioder med spidsbelastning og perioder med mere ro.

Årsplanen kan danne en naturlig ramme for planlægning af såvel faste opgaver som udviklingsaktiviteter og samtidig sikre, at både ledere og medarbejdere hele tiden har overblikket over mål og planer for den kommende tid.

 

Spørgsmål til inspiration:

  • Hvornår er jeres travle perioder?
  • Mere stille perioder?
  • Hvilke udviklingsaktiviteter er i støbeskeen, og hvornår kan de bedst implementeres?
  • Hvordan kunne jeres årsplan for resten af 2017 se ud?
  • For 2018?

Inspiration til din forretning?

  Tidsregistrering i Excel